Tips tegen muggen

Onderstaande tips helpen je in de strijd tegen de mug. Ontbreekt er iets? Laat het ons weten!

Muggenwerende middelen

Er zijn verschillende soorten middelen die muggen weten te weren. Zo zijn er gels, lotions en een sprays op de markt. DEET is verreweg het bekendste middel op de markt. Het is dan ook zonder recept te verkrijgen bij vrijwel elke drogisterij. Het middel heeft een verstorende werking op de geurreceptoren van de mug. Oftewel, de mug kan de mens niet meer ‘vinden’. Er zijn verschillende concentraties beschikbaar waarbij een minimum van 30% wordt aangeraden. Bekijk alle mogelijke opties in dit handige overzicht.

Klamboe

Een klassiek maar zeer effectief middel tegen muggen is de klamboe, ook wel muskietennet, bednet of bedgordijn genoemd. Het principe is zeer eenvoudig: een groot ‘net’ wordt opgehangen boven en rondom de slaapplaats. De maaswijdte (gaatjes) in het net is klein genoeg om muggen buiten de overnachtingsplek te houden en groot genoeg om voldoende lucht door te laten. Er zijn verschillende modellen met elk hun voor- en nadelen. Een voorbeeld hiervan is de geïmpregneerde klamboe. Lees daarover meer op onze speciale klamboe-pagina.

Hor of hordeur

Een bekende variant van de klamboe is de hor of de hordeur. Deze beschermen tegen het binnendringen van muggen via ramen of deuren. Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een hordeur?

Muggenlamp

De klamboe en hordeur zijn goedwerkende tips tegen muggen. Echter, in de buitenwereld compleet zinloos. ‘s Avonds laat genieten van een drankje op het buitenterras kan alleen ongestoord. De aanwezigheid van muggen is dus funest. Een zeer goed middel tegen muggen is in deze situatie een muggenlamp. De muggenlamp straalt een bepaald licht uit waar de muggen op af komen. Het elektrocutie rooster die om de lamp heen is gefabriceerd zorgt vervolgens voor het sterven van de mug. Wat kost een muggenlamp?

Muggenwerende kleding

Op deze overzichtspagina vind je allerlei soorten muggenwerende kleding. Muggen komen af op donkere kleding dus is het verstandig lichte kleuren te dragen. Zorg er ook voor dat er zo min mogelijk onbedekte lichaamsdelen zijn. Tevens kan het dragen van wijde kleding verstandig zijn omdat de mug dan minder makkelijk door de kleding heen kan toeslaan.

Naast de ‘gewone’ kleding is er ook geïmpregneerde kleding. Dit is kleding dat speciaal is behandeld met bijvoorbeeld de insecticide permethrin. Het is geurloos, niet gevaarlijk voor de mens en het houdt muggen op afstand. Bovendien kan je het tot 70 graden wassen zonder dat het de effectiviteit vermindert.

De klassieke vliegenmepper

Naast de bovenstaande tips tegen muggen is er nog altijd de klassieke vliegenmepper. Het vergt wel wat inspanning en jaagkwaliteiten maar de voldoening die eruit gehaald kan worden is enorm. De vliegenmepper is er in vele soorten en maten en bovendien zeer eenvoudig te bemachtigen: rol een oude krant op en je kan op jacht! Geen abonnement op een dagblad? Een elektrische vliegenmepper heb je al voor een paar euro.

Hebben deze tips tegen muggen toch niet het gewenste resultaat gebracht? Gelukkig zijn er middelen die de allergische reacties kunnen verminderen. Lees hier hoe je muggenbulten het beste kunt behandelen.

Deel deze pagina!