Muggenbulten behandelen

Zit je onder de muggenbulten ondanks alle tips die je hebt gekregen? Geen paniek! De kans is vrij groot dat je het wel overleeft. Gelukkig zijn er middelen die je leven iets aangenamer kunnen maken. Hieronder vind je een overzicht met diverse opties om de irritatie bij een muggenbult te verminderen. Heb je nog een tip? Laat het ons weten via het contactformulier.

Middelen tegen muggenbulten

Niet krabben!

Het allereerste wat je absoluut niet moet doen is aan de muggenbulten zitten. Dit zorgt alleen maar voor meer irritatie. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot bacteriële infecties. Indien er een geïnfecteerde wond aanwezig is, is het raadzaam om antibiotica te gebruiken. Een crème, gel of zalf die direct op de huid kan worden gesmeerd is meestal wel voldoende. Bij extremere situaties kan een Penicilline-kuur worden voorgeschreven door een arts.

Koelen

Door met ijs te koelen op en rondom de muggenbult zal de jeuk en zwelling verminderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een coldpack. Belangrijk is wel dat deze niet direct op de huid wordt geplaatst in verband met mogelijke bevriezingsverschijnselen. Een eenvoudige theedoek kan dit voorkomen. Ook is het mogelijk om met een stuk ijs over de muggenbult te wrijven. Dit stuk ijs kan je makkelijk zelf maken door een plastic bekertje met water te vullen en een tijdje in de vriezer te zetten.

Lotion of gel

Smeer de geïrriteerde huid in met een lotion of gel. Dit zorgt voor verlichting. Een middel die erg goed werkt is Prrrikweg van VSM. Deze gel breng je in een dun laagje aan op de huid en laat je intrekken. Dit werkt verkoelend en het zal de jeuk en zwelling verminderen. Eventueel herhalen wanneer je dat nodig acht.

Huis- tuin- en keukenmiddelen

Azijn is een middel die de jeuk aardig kan onderdrukken. Gebruik bij voorkeur appelazijn. Dep, met een in azijn gedoopt doekje of toiletpapier, op de plek waar gestoken is. Doe dit een paar keer. Zit je hele arm of been onder de muggenbulten? Dan kan een bad met twee á drie kopjes azijn zeer verlichtend werken.

Naast azijn kan je ook met je nagel een kruisje zetten in de muggenbult. Hierdoor wordt het jeukende gevoel vervangen door pijn, een gevoel die als minder irritant wordt ervaren. De muggenbult insmeren met tandpasta, een stuk zeep, keukenzout of limoen- of citroensap heeft ook effect.

Erg veel jeuk en grote muggenbulten?

Het kan voorkomen dat de bovenstaande middelen niet goed of helemaal niet werken. De allergische reacties op een muggenbeet zijn in jouw geval dan waarschijnlijk iets extremer. Antihistamine en corticosteroïden kunnen eventueel voor jou de oplossing zijn. Meer informatie hierover kan je vinden op onze pagina over muggenallergie.