Muggenallergie

Een allergische reactie op een muggenbeet?
Je bent gestoken door een mug, je krijgt jeuk en een bult ontstaat op de plek waar de kleine crimineel heeft toegeslagen. Vervelend genoeg blijft het daar niet bij. De bult blijkt extreme vormen aan te nemen. De kans is dan groot dat je een muggenallergie onder de leden hebt. Helaas kan deze allergische reactie het gevolg zijn van muggenbeten. Hieronder lees je wat het precies is, welke symptomen er zijn en hoe je muggenallergie kan behandelen.

Muggenallergie, wat is het?

Zoals je hier hebt kunnen lezen zijn alleen de vrouwtjesmuggen een gevaar voor de mens. Om eitjes te kunnen produceren voedt ze zich met een kleine portie mensenbloed. Tijdens deze maaltijd tuft de mug via zijn steeksnuit speeksel het lichaam in. Hierin zitten eiwitten die het stollen van het bloed tegengaan. Op die manier kan het bloed de mug in blijven stromen.

Veel van die eiwitten kunnen een fysieke reactie bij de mens veroorzaken. Vaak betekent dat direct een zwelling en jeuk op de plek waar gestoken is, terwijl het soms ook enkele uren kan duren voordat dit zich manifesteert. Deze reacties lijken minder heftig te worden wanneer men vaker het slachtoffer is geweest van een muggenaanval. Dit blijkt vooral uit het feit dat een muggenbult bij kinderen vaak groter is dan bij volwassenen. Hoewel de zwelling en jeuk allergische reacties zijn, spreken we hier nog niet van een echte muggenallergie. Daarvan is pas sprake wanneer de lichamelijke reactie op een muggenbeet vele malen erger is. Dit wordt in de meeste gevallen aangemerkt als het ‘Skeeter-syndroom’.

Wat zijn de symptomen van muggenallergie?

  • Grote tot extreme zwellingen, soms verspreid over de hele arm of been
  • Blaren/blaasjes
  • Kneuzingen
  • Netelroos
  • Lichte koorts
  • Versterkte astma-klachten
  • Opgezette lymfeklieren
  • Anaphylaxis (meest extreme allergische reactie, inhoudend: lage bloeddruk, netelroos, zwelling, duizeligheid en ademhalingsklachten)

Hoe behandel je muggenallergie?

Het allerbeste middel tegen muggenallergie is eigenlijk een hele logische; preventie. Zorg dat je helemaal niet gestoken wordt door een mug. Op de pagina tips tegen muggen lees je alles over het voorkomen van een steek van een mug; de muggenbeet.

Toch te grazen genomen? Geen nood, er zijn manieren om een muggenallergie te behandelen. Naast de standaardmiddelen die de klachten bij een ‘gewone’ muggenbult kunnen verhelpen, zijn er ook mogelijkheden bij extremere reacties.

Antihistamine

De allergische reactie van een muggenbeet, zoals een jeukende huid en zwelling, wordt veroorzaakt doordat je lichaam histamine aanmaakt. Door de toename van histamine in het bloed gaan de bloedvaten uitzetten. Dit resulteert in zwellingen in het weefsel. Een antihistamine stopt de aanmaak van histamine en dus ook de klachten na een muggenbeet, waardoor dit een zeer doeltreffende behandeling is. Antihistamine is verkrijgbaar in tabletvorm en als zalf. De volgende antihistamines worden door de meeste artsen aangeraden:

Het gebruik van tabletten zorgt ervoor dat de allergische reacties zoals jeuk en zwelling meestal binnen een uur verdwenen zijn. Bovendien blijft het zo’n 24 uur werkzaam. Klik hier voor het volledige overzicht van beschikbare antihistamines.

Corticosteroïden

Wat ook erg goed en snel werkt is het insmeren van de jeukende en gezwollen huid met een zalf of crème waarin corticosteroïden zijn verwerkt. Hierdoor zullen de symptomen verminderen of zelfs verdwijnen. Middelen met deze bijnierschorshormoon zijn alleen verkrijgbaar op recept. De corticosteroïden-middelen zijn verdeeld in 4 klassen. De dokter zal de laagst mogelijke klasse voorschrijven in verband met de eventuele bijwerkingen. Op deze pagina over corticosteroïden vind je een uitgebreide uitleg.