Muggen

Eigenlijk is iedereen het er wel over eens wat muggen inhouden: jeuk veroorzakende, irritante rotbeesten. Maar wat zijn muggen nou precies? Kunnen ze nog wat anders dan vervelend aanwezig zijn? En voor welke soorten moeten we allemaal bang zijn?

Muggen, wat zijn het?

De mug is een insect. Een insect die kan vliegen dankzij de aanwezigheid van een set vleugels. Met zes lange poten heeft de mug een betrouwbaar landingsgestel. Bovendien kunnen ze dankzij twee zeer geavanceerde antennes, potentiële slachtoffers al van mijlenver ruiken. De zuigsnuit, sinds jaar en dag het meest gevreesde onderdeel, maakt het muggenpakket compleet. Aanschouw hieronder, de mug.

Soorten muggen

Er zijn over de hele wereld ruim 3.500 verschillende soorten steekmuggen. Het overgrote deel is in te delen in drie soorten geslachten: Aedes, Anopheles en Culex.

Aedes muggen

Een van de gevaarlijkste muggen zijn de muggen van het Aedes geslacht. Ze voeden zich met het bloed van de mens. Dit doen alleen de vrouwtjes. Ze kunnen levensbedreigende ziektes overbrengen zoals gele koorts en knokkelkoorts. Bovendien kan het lymfatische filariasis veroorzaken, een ziekte die in sommige gevallen kan leiden tot de olifantsziekte.

De meeste soorten muggen van het het Aedes geslacht komen voor in tropische en sub-tropische gebieden van de wereld. Echter, sinds een aantal jaren is dit geslacht in vrijwel alle werelddelen ontdekt. Alleen Antartica is nog Aedes-loos.

De vrouwtjes-mug legt haar eieren op het wateroppervlak. Binnen zeven dagen is de mug al volwassen. Vanaf dat moment gaan ze zich voortplanten en voeden om vervolgens binnen twee weken te sterven. Dit is de levenscyclus van de meeste muggen.

Anopheles muggen

De muggen van het Anopheles geslacht zijn het meest verantwoordelijk voor de verspreiding van malaria onder mensen. Malaria is een dodelijke ziekte die te herkennen is aan koorts, hoofdpijn, koude rillingen en algemene griepverschijnselen. De Anopheles Gambiae is berucht vanwege het overbrengen van de malariaparasiet, Plasmodium falciparum, de meest bedreigende vorm van malaria.

De Anopheles mug is over het algemeen te vinden nabij wateren, zoals vijvers, moerassen, sloten en regenplassen. De vrouwtjes-mug geeft de voorkeur aan stilstaand, zuurstofrijk water om haar eieren in te leggen. Het liefst met een overvloed aan wilde planten. Sommige soorten houden van schaduwrijke gebieden terwijl anderen de voorkeur geven aan zonligt.

Culex muggen

Muggen van het Culex geslacht kunnen worden beschouwd als de minst gevaarlijke van de drie. Dit komt door het feit dat mensenbloed niet de voorkeur is van deze muggen. In plaats daarvan bijten de meeste Culex soorten liever vogels. Ondanks dit gegeven kan de vrouwelijke mug van het Culex geslacht ziektes verspreiden zoals het West Nijl-virus, malaria, filariasis en hersenvliesontsteking.

De vrouwelijke Culex muggen houden, net als de Anopheles mug, van stilstaand water om haar eieren in te leggen. Echter, juist in tegenstelling tot de Anopheles mug, hebben ze geen voorkeur voor een omgeving met veel wilde planten. In plaats daarvan plant de Culex mug voort in voorwerpen die buiten rondom huizen staan, zoals regentonnen, bloempotten, emmers en andere plekken waar een kleine plas water in ligt.