Muggen in Zweden

Muggen zijn geen nationale plaag. Nee, ook over de grens kunnen ze erover mee praten. Met name in Zweden. De mygg, zo worden muggen in Zweden genoemd, wekt de nodige irritatie op. Wel is er een aantal factoren van invloed op de mate van overlast.

Muggen in Zweden, waar en wanneer?

Muggen zijn in principe in heel Zweden te vinden. Echter, het aantal muggen is sterk afhankelijk van de tijd van het jaar, of het klimaat gunstig was tijdens het broedseizoen en welk deel van Zweden je je bevindt. Meestal verschijnen muggen rond half juni en verdwijnen ze weer tegen het einde van september. Aan het begin en aan het einde van deze periode liggen de aantallen een stuk lager dan tijdens de piekmaanden juli en augustus.

Aangezien muggen van water en berkbossen houdt zijn ze veel in de beboste bergen te vinden en niet veel op de hoogvlakten. Hoewel ze in heel Zweden te vinden zijn is het muggenaantal het hoogste in het Noorden van het land. Over het algemeen zijn er veel minder muggen op de eilandjes en langs de kustgebieden dan op het vasteland.

Kunnen muggen in Zweden net zoveel kwaad als in Nederland?

Ja dat kunnen ze. Zweden kent 47 soorten muggen. 45 daarvan kunnen steken, hoewel ze niet allemaal geïnteresseerd zijn in de mens. Alleen de vrouwelijke muggen steken mensen, omdat ze het eiwit nodig hebben om zich voort te planten.

Sommige mensen zijn bijzonder gevoelig voor insectenbeten en ontwikkelen grote, jeukende, rode vlekken. Terwijl anderen er vrijwel geen last van hebben. Niemand hoeft in elk geval bang te zijn voor Malaria. Malaria is al sinds de 19e eeuw niet meer aanwezig in Zweden. Dat was in een tijd toen men nog erg afhankelijk was van de veeteelt. Iets dat invloed heeft op de aanwezigheid van Malaria.

Muggen in Zweden kunnen heel vervelend zijn maar met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen is het een zeer beheersbare situatie.

Wat kan ik er tegen doen?

Probeer de schemer uurtjes niet teveel de buitenlucht op te zoeken. En al helemaal als dat in het meest noordelijke deel van Zweden is. Doe je dat toch, draag dan kleding met lange mouwen en lange broekspijpen. Een insectenwerend middel is ook geen overbodige luxe. Je hoofd kan je bedekken met een hoed of sjaal. In extremere gevallen is een muggennet voor het gezicht een aanrader.